3 Haziran 2026 — Kısa, doğrudan: Zincir aşınması zamanında tespit edilmezse göbek dişlileri ve kaset çok daha pahalı şekilde gider. Kumpasla doğru ölçmek basit ve kesin; kendin yapabilirsin. Aşağıda kumpasla 12 halkalık (12 full link) ölçümün adım adım yöntemi, gerekli aletler, yaygın hatalar ve düzeltme yolları var.
Gerekli alet/yağ/tork (özet):
Yaygın hatalar ve kaçınma:
Kendine güven; doğru alet ve 5–10 dakikalık rutin ile zincirini doğru ölçersin. Servise gerek yoksa kendin değiştir, gerekirse parçayı değiştirdikten sonra üretici torklarına göre sık ve yağla.
- Hazırlık: Bisikleti düz tut, arka vites ortada (orta dişli ve orta zincir) veya en küçük ön/arka dişliye alarak zinciri düz ve gergin hale getir. Zinciri temizle — yağ/pislik ölçüyü şaşırtır. Eldiven, bez, degreaser hazır olsun.
- Kumpası sıfırla ve yerleştir: Dijital kumpas kullan; hassasiyet en az 0.01 mm öneririm. Kumpası iç kavrama (iç çeneler) moduna getir. Sıfırla.
- Başlangıç pinini seç ve germe: Bir zincir pimini başlangıç noktası olarak belirle (pin merkezi görünür olmalı). Zinciri parmağınla ya da pedalı hafifçe çevirerek ger. Kalkış pinini kaydırmayacak şekilde sabit tut.
- 12 full link ölçümü: İç çeneleri başlangıç pimine oturt, diğer çeneyi 12 full link (yani 12 pin ileri) üzerindeki pin merkezine getir. Ölçüm mm olarak 304.8 mm’den sapma olarak yorumlanır. (Not: kumpas kısa ise 6 link = 152.4 mm ölç, sonra sonuçları aynı oranla hesapla; fakat 12 link daha güvenilirdir.)
- Hesap ve karar: Uzama mm = (ölçülen - 304.8) mm. Yüzde = (uzama / 304.8)*100.
- Eşikler: >=1.52 mm (≈0.5%) → 11/12/13-hızlı modern sistemlerde zinciri değiştir. >=2.29 mm (≈0.75%) → kesin değiştir, eski sistemlerde risk çok yüksek. Ara değerlendirme için 0.8–1.0% kararını özelleştir (ağır kullanım, çamurlu koşullar daha erken değiştir).
Gerekli alet/yağ/tork (özet):
- Dijital kumpas (0.01 mm), alternatif: hassas vernier.
- Bez, degreaser, eldiven, zincir germe için pedal/eller.
- Zincir çektirme aleti (rivet/pop çıkışı gerekiyorsa) ve master-link pense.
- Yağ: temiz sonrası uygun zincir yağı (kuru koşul için kuru/PTFE, ıslak için sentetik wet lube).
- Tork: zincir ölçümü doğrudan tork gerektirmez; ama zinciri/dişlileri değiştirirken tipik torklar örnek: zincir halkası/chainring cıvata 8–12 Nm, kaset lockring ≈40 Nm, krank/ayna cıvataları üreticiye göre 35–50 Nm. Gerektiğinde üretici talimatına uy.
Yaygın hatalar ve kaçınma:
- Yanlış noktalardan ölçmek: Plaka kenarlarından değil, pimin merkezlerinden ölç. Yanlış hizalama ±1–2 mm sapma verir.
- Kirli/sarkık zincir: Ölçmeden önce temizle ve ger. Zincir gevşekse gerçek aşınma daha düşük görünür.
- Kumpası eğik tutmak: Çeneler pimin tam merkezine paralel olmalı. Eğik ölçü imla hatası verir.
- Tek seferlik ölçüye güvenmek: 2–3 ölçüm al, ortalamasını kullan.
Not: İlk başlarda kafan karışır; ben de yıllarca birkaç mm fark yüzünden kaset bitirdim. Şimdi kumpas ve rutin kontrollerle servis masrafını kestim.
Kendine güven; doğru alet ve 5–10 dakikalık rutin ile zincirini doğru ölçersin. Servise gerek yoksa kendin değiştir, gerekirse parçayı değiştirdikten sonra üretici torklarına göre sık ve yağla.