Kadıköy'den Taksim'e her gün işe bisikletle gidiyorum; yağmurlu sabahlar da dahil yaklaşık 6 yıldır bu rotayı kullanıyorum. Sabahın erken saatlerinde trafiğin yoğun olduğu, zeminin kaygan olduğu ve bazı kavşakların su birikintisi yaptığı günlerde tecrübe ettiklerim sonucu birkaç pratik rota ve önlem biriktirdim. İşe giderken şu kavşakta, Rıhtım'dan vapura inerken Karaköy rampasında arkadan gelen araçların sıkıştırdığı bir an oldu — o günden sonra hep daha temkinliyim.
Önerilerim kısa ve uygulanabilir:
Vurgulamak istediğim sorunlar: bozuk asfalt, tramvay raylarının ıslakken kaygan olması ve kavşaklardaki yaya/araç karmaşası en büyük riskler. Belediyeye daha fazla korunmuş bisiklet koridoru, yağmur suyunu hızlı tahliye eden yüzeyler ve kavşaklarda bisiklet için ayrı sinyal zamanlaması talebinde bulunmak gerektiğini düşünüyorum — bunu yapıcı şekilde takip etmek işimizi kolaylaştırır. Ayrıca, kask ve fren bakımı gibi temel ekipman kontrollerini yağmurlu günlerde iki katına çıkarmak şart.
Sizlerin hangi rotayı tercih ettiğinizi, yağmurda hangi sokakların daha güvenli olduğunu ve belediyeye ilettiğiniz çözümlerden hangilerinin işe yaradığını merak ediyorum — Kadıköy-Taksim arasındaki yağmurlu sabahlarda hangi rota sizin için en güvenli oldu, deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
Önerilerim kısa ve uygulanabilir:
- Vapur + kısa tırmanış rotası: Kadıköy rıhtımından Karaköy vapuruna binip, Karaköy'den Tünel yönüne doğru daha sakin arka sokakları kullanarak Taksim'e tırmanmak. Yağmurda vapurun sunduğu bir nebze kuruluk ve rüzgâr koruması işe yarıyor; Karaköy çıkışındaki taş rampalar kaygan oluyor, lastikler iyi dişli olmalı.
- Sahil + uygun sokak kesiti: Rıhtım sahilinden güneye doğru kısa bir düz yol alıp, köprü ve ana caddelere girmeden daha az trafikli ara sokakları tercih etmek. Zeminin drenajı kötü olan noktaları sabah gözlemleyip, mümkünse su birikintilerinin etrafından dolaşın.
- Zamanlama ve görünürlük: Yağmurda en etkili çözüm hareket saatini biraz öne almak; hem trafikten hem de yoğun yağıştan kaçınırsınız. Parlak yağmurluk, iyi arka-ön ışık ve reflektörlü çantalar zorunlu olmalı — gecikmeli frenlemeler ve kaygan zeminde ekstra duruş mesafesi gerekiyor.
Vurgulamak istediğim sorunlar: bozuk asfalt, tramvay raylarının ıslakken kaygan olması ve kavşaklardaki yaya/araç karmaşası en büyük riskler. Belediyeye daha fazla korunmuş bisiklet koridoru, yağmur suyunu hızlı tahliye eden yüzeyler ve kavşaklarda bisiklet için ayrı sinyal zamanlaması talebinde bulunmak gerektiğini düşünüyorum — bunu yapıcı şekilde takip etmek işimizi kolaylaştırır. Ayrıca, kask ve fren bakımı gibi temel ekipman kontrollerini yağmurlu günlerde iki katına çıkarmak şart.
Sizlerin hangi rotayı tercih ettiğinizi, yağmurda hangi sokakların daha güvenli olduğunu ve belediyeye ilettiğiniz çözümlerden hangilerinin işe yaradığını merak ediyorum — Kadıköy-Taksim arasındaki yağmurlu sabahlarda hangi rota sizin için en güvenli oldu, deneyimlerinizi paylaşır mısınız?