Spor bisikletle kamp turu mümkün mü? 2 günlüğüne denedim — malzeme, yük dağılımı ve sürüş izlenimlerim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Admin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Admin

Admin
Yetkili Kişi
Tepki
0
Ödül
6
15 Eylül 2026 — Spor bisikletle 2 günlük kamp denemem

Kısa giriş: Uzun turlarla haşır neşirim ama genelde touring/trek bisikletleriyle kamp yaparım. Bu sefer meraktan, hafif yükle spor bisikletle (road) iki günlük bir tur denedim — toplamda ~180 km, kıyı ve içi hafifçe yükselen yollar, 1 gece kamp. Sonuç: mümkün ama bazı detayları bilmek gerekiyor.

Malzeme ve yük dağılımı
  • Çadır/uyku: 3-sezon, küçük kubbe çadır (tek kişilik değil ama kompakt). Uyku matı ince self-inflating, uyku tulumu mevsime göre hafif.
  • Taşıma: Frame bag içine kıyafet, top-tube bag içine telefon/atıştırmalık/araç-gereç, handlebar roll’a çadır ve tulum (yüksekteydi — hata), küçük saddlebag’te pompa/yedek boru, çok amaçlı makas-montaj.
  • Ağırlık hedefi: Bisiklet hariç yük ~7–9 kg tutmaya çalıştım. Ağırlığı altta ve ortada toplamaya özen gösterin; gidona yük koymak düşük hızlı dengeyi bozuyor.

Sürüş izlenimleri ve itiraflar
Kısa: keyifli ama farklı bir disiplin. Düz ve rüzgar arkası güzel hissettiriyor; virajlı inişlerde hafif yük ve dar lastik avantajlı. Tırmanışlarda ağırlık hissi belirginleşti — pedala daha düşük dişliyle basmak gerekiyor.
Açık itiraflarım:
  • Beslenme hatası: Günde çokça jel ve küçük paketlerle yetindim, tuz ve gerçek karbonhidratı ihmal ettim; ikinci gün kramp yaşadım. Elektrolit+tuz kombinasyonu eksikti.
  • Taktiksel hata: Uyku tulumunu ve çadırı gidona koymuşum; düşük hız manevralarda direksiyon gevşedi, küçük bir düşme oldu (çok şükür hafif sıyrık). Bir daha kesinlikle ağırlığı alçakta toplarım.
  • Lastik/Piston hatası: İlk gün bir delik, yedek iç lastıkla halloldu. Keşke tubeless deneseydim ya da plug seti yanıma alsaydım. Ayrıca ilk başta fazla PSI koydum, konfor kötüydü.

Ben olsam şöyle yapardım — kısa öneriler
  • Ağır şeyleri frame bag/saddlebag alt bölgelere yerleştiririm; gidona sadece hafif, sık erişim gerekenleri koyarım.
  • Daha fazla gerçek yemek ve tuzlu atıştırmalık; kristal tuz tabletleri veya spor içeceği paketi taşırım.
  • Geniş aralıklı kaset/kompakt krankla tırmanışı kolaylaştırırım; lastik basıncını yoldan yola ayarlarım.

Soru: Siz spor/road bisikletle kamp yaptınız mı? Hangi düzenlemeler işe yaradı, hangi hataları yaptınız?

Back