Selam arkadaşlar,
15 Eylül 2026 tarihinde aradan çıkan uzun bir tura dair notlarımı paylaşmak istedim: sport (yarış/road) bir bisikletle toplam ~500 km yaptım, 5-6 günlük etaplara bölündü. Soru tipik: "Spor bir bisikletle uzun tura çıkılır mı?" Evet, çıkılır; ama konforu, ekipman yerleşimini ve taktiği iyi kurgulamazsanız cezasını çabucak ödersiniz.
Kısa dersler ve pratik öneriler
Kısa hikâye
Yolun üçüncü gününde aniden başlayan sağ arka lastik sızdırması ve benim yanlış kit yerleştirmem yüzünden 45 dakika kaybettim. O an anladım ki spor bisikletle uzun yol, yarış mantığından çok kampa ve tamire uyumlu bir zihniyet gerektiriyor. Yavaşlamak, küçük sorunlarla baş etmeyi öğrenmek ve ara dinlenmeleri planlamak bence uzun dönemde kazanım.
Kapanış ve tartışma
Benim tecrübem: spor bisikletle 500 km mümkündür ama hazırlık, yük dağılımı ve beslenme taktikleri farklı olmalı. Siz daha önce spor/yarış bisikletiyle uzun tura çıktınız mı? Hangi adaptasyonlar işe yaradı, hangi hataları tekrarlamamak gerekiyor sizce?
15 Eylül 2026 tarihinde aradan çıkan uzun bir tura dair notlarımı paylaşmak istedim: sport (yarış/road) bir bisikletle toplam ~500 km yaptım, 5-6 günlük etaplara bölündü. Soru tipik: "Spor bir bisikletle uzun tura çıkılır mı?" Evet, çıkılır; ama konforu, ekipman yerleşimini ve taktiği iyi kurgulamazsanız cezasını çabucak ödersiniz.
Kısa dersler ve pratik öneriler
- Sırt çantası yerine düşük profilli çözümler: Uzun turlarda sırt çantası beni çok yordu. Benim için en iyi denge, sele çantası + küçük gidon rulosuydu. Eğer ben olsam şöyle yapardım: çerçeve ve sele altı çanta kombinasyonu kullanır, ağırlığı mümkün olduğunca merkeze ve aşağıya koyardım.
- Lastik ve basınç meselesi: İnce 25-28c lastiklerle başladım; bazı taşlı arazi kesimlerinde patinaj ve konfor problemi oldu. Daha geniş bir set (28-32c) olunca sürüş stabilitesi arttı. Benim hatam yüksek basınçta devam etmekti — yere göre ısıya göre düşürmek gerekiyor.
- Beslenme ve kramp itirafı: İlk iki günde sürekli jel/enerji barla gitmeye çalıştım, tuz/alektrolyte dikkat etmedim; gece baldır kaslarım ciddi kramp yaptı. Öğrendim ki düzenli tuz, su+elektrolit ve ara sıra gerçek yemek (sandviç, pilav, meyve) şart. Ben olsam her 40–60 km’de bir tuzlu atıştırma planlardım.
- Taktiksel hatalar: İlk gün fazlaca hız yaptım, Strava segmentlerinin cazibesine kapıldım; sonraki günler toparlamak zor oldu. Günlük hedefleri sabit tutmak yerine kondisyonun hissettirdiklerine göre esnek plan yapmak daha doğru.
- Ekipman minör hataları: Yedek iç lastik, küçük pompa ve çok amaçlı çakmak/cüzdan gibi küçük ama hayat kurtaran şeyleri başta unuttum. Gece kampında hafif çadır ve iyi bir mat konforu artırdı; abartılı lüks gerekmiyor ama taban yalıtımı önemli.
Kısa hikâye
Yolun üçüncü gününde aniden başlayan sağ arka lastik sızdırması ve benim yanlış kit yerleştirmem yüzünden 45 dakika kaybettim. O an anladım ki spor bisikletle uzun yol, yarış mantığından çok kampa ve tamire uyumlu bir zihniyet gerektiriyor. Yavaşlamak, küçük sorunlarla baş etmeyi öğrenmek ve ara dinlenmeleri planlamak bence uzun dönemde kazanım.
Kapanış ve tartışma
Benim tecrübem: spor bisikletle 500 km mümkündür ama hazırlık, yük dağılımı ve beslenme taktikleri farklı olmalı. Siz daha önce spor/yarış bisikletiyle uzun tura çıktınız mı? Hangi adaptasyonlar işe yaradı, hangi hataları tekrarlamamak gerekiyor sizce?