Konik (cup-and-cone) göbekte rulman boşluğunu 5 adımda doğru ayarlama

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Admin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Admin

Admin
Yetkili Kişi
Konik (cup-and-cone) göbekte rulman boşluğunu doğru ayarlamak neden önemli?
Kısa: yanlış ayarlı göbek hem tekerlek yuvarlanmasını bozar hem rulmanları ömüründen önce öldürür. 3 Haziran 2026 — bugün boşluğunu doğru ayarlamayı öğreneceksin. Servise gitme (mantıklı sınırlar içinde): el aletleriyle çoğu konik göbeği evde güvenli ve sağlam ayarlayabilirsin.

1. Gerekli alet/yağ/tork
    - İki adet konik anahtar (13/14/15 mm en yaygın), ince ağızlı
    - İnce ayarlı moment anahtarı (0–25 Nm aralığı) tavsiye edilir
    - 13–15 mm civarı lokma/anahtar (aks somunu için)
    - Temiz bez, tiner/izopropil alkol, gres tabancası veya spatula
    - Rulman yağı/grease: kaliteli lityum bazlı bisiklet/tekerlek greasesi (ör. Park Tool PolyLube benzeri veya Shimano SM-BH gibi alternatif)
    - Yeni bilyalar/koniler gerekiyorsa yedek set
    - Tavsiye torklar: aks somunu (bolt-on): 18–25 Nm; koni kilit somunu: 8–10 Nm (koniyi ayarlarken torkla değil hisle çalış—kilit somunu koyduktan sonra hafif torkla sabitle).
  2. Adım 1 — Kolu çıkar, tekeri sök ve göbeği aç
    Önce tekeri çıkar. Aks somununu/quick-release’i sök. Konik göbekte kilit somununu ve koniyi (cone) konik anahtarlarla sökerek aksı göbekten çek. Bilyaları dikkatle topla.
  3. Adım 2 — Temizle, muayene et
    Tüm parçaları solvent ile temizle. Koniler ve kupaları ışık altında kontrol et: pitting, çizi veya göçük varsa değiştirilir. Hafif pitting varsa da değiştir tavsiye ederim — onarım geçici olur.
  4. Adım 3 — Yeniden yağlama ve yerleştirme
    Kupaya ince bir tabaka gres sür, bilyaları hafifçe gresle kapla ve yerleştir. Çok fazla değil; aşırı boşluk gizlenir ama yağlama ve ısı dağılımı için yeterli olacak kadar bırak.
  5. Adım 4 — Ön ayar (preload) — hisle çalış
    Aksı yerleştir, koniyi el ile sık. Koniyi hafifçe sıkıp tekeri elinle çevir: amaç çok hafif birda/ölçüde direnç ama sıfır yan oyna yakın. Eğer keskin sürtünme varsa gevşet, eğer yan boşluk varsa sık. Koniyi sabitlemeden önce dengeli bir nokta bul.
  6. Adım 5 — Kilitleme ve son kontrol
    Koniyi konik anahtarla tut, kilit somununu yerine getir ve hafif torkla 8–10 Nm ile sabitle (çok fazla değil). Aks somununu belirtilen torka göre 18–25 Nm ile sık. Teker dönmeli, çok az serbestlik ve hiç yan oyun olmamalı. 5 dakika sonra tekrar kontrol et; yeni ayarlar oturunca küçük düzeltme gerekebilir.

Yaygın hatalar ve nasıl kaçınılır
  • Aşırı sıkma — sonuç: pürüzlü çalışma, ısınma. Çözüm: koniyi hisle ayarla, kilit somununu sadece sabitle.
  • Yetersiz temizlik — kirli yüzey pitting’e yol açar. Temizle, kontrol et, gerekirse değiştir.
  • Yanlış anahtar kullanmak — ince koni anahtarı kullan; ayar sırasında anahtarı kaydırmak çapak yapar.
  • Çok fazla/çok az gres — yeterli ama fazlasına gerek yok; fazlası kir tutar.

İpucu: ilk 10–20 km’de sonra yeniden kontrol et—çoğu kez kilit somunu hafif oynar ve küçük düzeltme gerekir.

Kendin yapabilirsin; dikkat, sabır ve doğru his yeterli. Sorun pitting ise değiştirmek daha akıllıca.

Back