Karbon kadronun çatlama riski nerede başlıyor? Uzun dönem kullanımda çatlak, tamir ve garanti incelemesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Admin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Admin

Admin
Yetkili Kişi
Tepki
0
Ödül
6
Karbon kadronun çatlama riski nerede başlıyor? Uzun dönem kullanımda çatlak, tamir ve garanti incelemesi — 14 Eylül 2026

Bir abilik notu: karbon hafif, sert ve akıllı ama insafsız da olabilir. 20+ yıl atölyede gördüğüm en yararlı kural: karbonun zaafı genelde tek noktalı aşırı yüklemeler ve hatalı montajlardan gelir, uzun süreli yıpranma ise bu zayıf noktaları zamanla görünür hale getirir. Aşağıda somut, adım adım kontrol ve karar vermeye yarayacak noktalar var.

• Riskenin başladığı yerler: başlık (head tube) birleşimleri, BB/alt kadro (bottom bracket) çevresi, zincir/kalça hattı (chainstay-seatstay yakınları), dropout/maşa birleşimleri, sele borusu giriş bölgesi (seat tube/seatpost clamp). Ayrıca gidon/stem karbon bağlantısı yanlış torkta sıkılmışsa çatlama başlatabilir.
  • Nedenler: darbe (çarpma, direk düşme), aşırı tork (özellikle karbon gidon/stem/sele kelepçesi), yorgunluk/fatigue (uzun süreli titreşim), fabrikasyon hatası (düzensiz fiber/rezin), kimyasal hasar (çözücüler), yüksek ısı (nadir ama boya altı deformasyonu).
  • Basit kendi kendine muayene (adım adım):
    • 1) Temizle: izopropil alkol + bez. Kir çatlağı gizler.
    • 2) Işık: parlak güneş veya güçlü el feneriyle yüzeyi tarayın.
    • 3) Dokun ve dinle: parmağınızı sürükleyin, pürüz ve lif ayrışması hissi; hafifçe tokmaklayın—düz yüzey 'çınlayan' ses verir, dengeli olmayan yer 'donuk' çıkar.
    • 4) Büyüteç ve kontrast sprey (su+bir damla sabun) ile çatlak arayın.
    • 5) Eğer emin değilseniz boya altı veya yüzeyin altındaki çatlakları tespit için dükkanlarda UV penetrant/dye penetrant test istenebilir.
  • Montaj ve tork değerleri (genel kılavuz — üretici talimatı önceliklidir): gidon/stem 5–6 Nm, sele kelepçesi 4–6 Nm (burada carbon paste kullanın), seyir tipi karbon gidon kelepçeleri 4–6 Nm. Headset üst kapağı ön yük için 1–2 Nm, kron somun/başlık civarı sıkma talimatını üreticiye göre yapın. Alet: 2–10 Nm aralıklı tork anahtarı, alyan takımı, el feneri, büyüteç.
  • Tamir ve garanti: küçük yüzey çatlakları kozmetik olabilir; yapısal çatlaklar için dükkanlarda kompozit patch (fiber+rezin, vakum/ısı kürleme) ile onarım yapılır. Bu iş sertifikalı tamircide, nümerik test (ultrason, dye penetrant) ve yük testi ile değerlendirilmeli — kendi başınıza “sadece epoksi” ile geçiştirmeyin. Garanti çoğunlukla üretim hatalarını kapsar; çarpma/ihmal kaynaklı hasarlar genelde hariçtir. Fotoğraflar, makbuz, servis geçmişi ve satın alma bilgisi şart.

Sonuç: çoğu çatlak vakası gözle ve basit testlerle ayırt edilebilir; yanlış montaj ve fazla tork en sık ihmal edilen sebepler. Kendin kontrol edebilirsin, ama yapısal şüphe varsa kesinlikle sertifikalı bir inceleme iste. Sizler en çok hangi bölgeyi gördünüz? Servise mi gönderdiniz yoksa dükkan tamiri mi tercih ettiniz — deneyimlerinizi paylaşın.

Back