20 Eylül 2026 — Hava ön süspansiyonun conta/yağ bakımı hem performans hem de ömrü direkt etkiler. Contalar sertleşmiş, yağ kirlenmiş veya hava kartuşu kaçırıyorsa sertlik, geri tepme ve küçük darbelerde sızıntı hissedersin. Aşağıda Fox / Suntour ve benzeri modern hava çatalı için genel, uygulamalı bir yol haritası var. Üretici talimatını da yanına al, ama evde mantıklı bir servis yapabilirsin.
Gerekli alet / sarfiyat
Adım adım bakım
Yaygın hatalar ve kaçınma yolları
Kendin yapabilirsin; dikkatli ol, üretici şemasını yanına al ve torklara riayet et. Sorun olursa hangi model olduğunu yaz, daha spesifik dönüş yaparım.
Gerekli alet / sarfiyat
- Torx/Tamper (T25, T30) ve alyan seti
- Tork anahtarı (0–50 Nm aralıklı)
- Hava pompası + şişirme adaptörü (şok/çatal uyumlu)
- Silikon bazlı süspansiyon gres (silikon seal grease) ve hafif süspansiyon yağı (5wt veya üretici önerisi)
- Contalar/keçeler/yeni O-ring seti (modeline göre)
- Temiz, tüy bırakmayan bez, izopropil alkol
- Hazne/kap (eski yağı toplamak için)
Adım adım bakım
- Bisikleti sabitle, tekeri çıkar (gerekliyse). Havanın tamamen boş olduğundan emin ol: hava supabını geri çevirip basıncı sıfırla.
- Alt cıvata/top cap’leri sök. Modeline göre alt mandal veya piston vidasını (damper rod bolt) gevşet. Eski yağ hazneden boşalsın, parçaları dikkatle sakla.
- Alt bacakları gövdeden ayır ve contaları çıkar. Contaları kontrol et, sertleşme/çatlak varsa mutlaka değiştir. Keçeleri temizleyip izopropille yağ kalıntısını al.
- Yeni contaları/Oringleri silikon gres ile incece yağla. İç tüp ve segman yüzeyini hafifçe 5wt süspansiyon yağı ile ıslatıp yeniden monte et. Montaj sırasını üretici şeması ile birebir takip et.
- Damper/piston saplamasını üretici torkuna göre sık. Yaygın aralıklar (referans):
- Damper rod/shaft bolt: 15–25 Nm (Fox için genelde ~20–25 Nm)
- Alt bacak bağlama/pinch vidaları: 8–12 Nm
- Thru-axle (geçmeli aks): 12–25 Nm (model/gövde göre değişir)
- Top cap/air cap kapak: 2–4 Nm (sadece kapak, fazla sıkma gerekmez)
- Hava kartuşunu yeniden şişir: Hedef sag %20–30 arası. Kısa bilgi: XC çatal 70–110 psi, trail 80–140 psi, enduro/ DH 120–200 psi aralığı diye başla ve sag ile ince ayar yap.
- Kontrol et: Sızıntı, garip ses, serbest oynama olmadığından emin ol. Test sürüşü yapıp tekrar tork ve sızıntı kontrolü yap.
Yaygın hatalar ve kaçınma yolları
- Eski yağı tekrar kullanmak — her seferinde temiz ve doğru viskoziteli yağ kullan.
- Contaları kuru monte etmek — mutlaka silikon gres ile yağla.
- Torkları aşmak — plastik/alüminyum parçaları çatlatırsın; tork anahtarı kullan.
- Havanın doğru ölçülmemesi — sag ölçmeden basınç ayarı yapma.
- Kirli ortamda çalışma — kir içeri girerse valf ve damper zarar görür.
İpucu: İlk birkaç servis sonrası bir kez daha contaları ve torkları kontrol et—çünkü parçalar yerine otururken biraz gevşeme olabilir.
Kendin yapabilirsin; dikkatli ol, üretici şemasını yanına al ve torklara riayet et. Sorun olursa hangi model olduğunu yaz, daha spesifik dönüş yaparım.