Günlük sürüşte gerçekten fark yaratıyor mu? — Gravel vs Yol (14 Eylül 2026)
Kısa giriş: Yıllardır farklı çerçeveler, jant/lastik kombinasyonları ve yol koşullarıyla oynadım; hobiden profesyonele geçtim. Günlük işe-gidiş, 30–60 km’lik tur ve kısa antrenmanlarda gravel mi yoksa klasik yol bisikleti mi daha iyi sorusuna teknik ve somut cevaplar veriyorum — artıları, eksileri ve pratik tavsiyelerle.
Sonuç ve soru: Eğer rotan şehir ağırlıklı ve sık dur-kalk içeriyorsa ben 32–35 mm tubeless’ten yanayım; uzun düzgün asfaltta yarış hissi isteyenler için 25–28 mm yol lastiği daha ekonomik. Siz günlük sürüşünüzde hangi lastikle ne fark hissettiniz — hız mı, konfor mu, yoksa bakım/pratiklik mi sizi belirli bir yöne çekiyor?
Kısa giriş: Yıllardır farklı çerçeveler, jant/lastik kombinasyonları ve yol koşullarıyla oynadım; hobiden profesyonele geçtim. Günlük işe-gidiş, 30–60 km’lik tur ve kısa antrenmanlarda gravel mi yoksa klasik yol bisikleti mi daha iyi sorusuna teknik ve somut cevaplar veriyorum — artıları, eksileri ve pratik tavsiyelerle.
- Nasıl test ettim (adım adım):
- Aynı sürücü, aynı rotada (şehir + 5 km kırık asfalt) üç sabah, sabit rota ve rüzgâr benzerliği sağlandı.
- Güç ölçer + GPS hız kaydı için powermeter kullandım; lastik basınçlarını dijital manometreyle ölçtüm.
- Setler: Yol: 25–28 mm tubeless/lateks iç lastik, ~80–100 psi (5.5–6.9 bar); Gravel: 35–40 mm tubeless, ~35–55 psi (2.4–3.8 bar).
- Teker değişimleri sırasında thru-akselleri 12–15 Nm ile sıkıp quick-release’leri fabrika değerine göre ayarladım; bijon torkları önemlidir, rotorlarda 5–6 Nm civarı.
- Titreşim ve konfor: Geniş lastikler (35–40 mm) belirgin şekilde titreşimi azaltıyor; kısa süreli bile olsa el/omuz/farketme yorgunluğunu düşürüyor. Şehirde bozuk yüzeylerde gravel konforu +%30’a varan his azalması veriyor. Dezavantaj: düşük basınç, kesik cam/parçacıklarda daha fazla kesik riski; tubeless ve sıvı sealant neredeyse zorunlu.
- Hız ve enerji (günlük sürüş odaklı): Düz, düzgün asfaltta 25 mm yol lastiği aynı güçte 1–2 km/s daha hızlı olabilir; güç farkı 10–20 W mertebesinde (30 km/s civarı). Ancak şehir içi düşük hız ve sık fren/ivmelenme koşullarında bu fark pratikte azalarak 0.2–1 km/s aralığına düşüyor. Yani sık dur-kalk’lı rota için gravel konforu hız maliyetini yutar.
- Lastik seçimi, bakım ve pratik sonuç: Günlük kullanım için 32–35 mm “çok amaçlı” lastik (yol geometri+gravel dayanımı) çoğu kullanıcıya en iyi kompromisi verir: yeterli hız, belirgin konfor ve makul ağırlık. Tubeless öneririm; sealant sayesinde küçük cam-çivileri kendisi kapatıyor. Dezavantaj: tubeless setup biraz el becerisi, uygun valf/lockring ve sıvı gerektirir.
Kişisel not: 20+ yıllık tamirci gözüyle söyleyeyim, doğru basınç, doğru lastik ve düzenli bakım günlük farkı belirler; "gravel almak her problema çözüm" değil, doğru eşik değerleri bilmek lazım.
Sonuç ve soru: Eğer rotan şehir ağırlıklı ve sık dur-kalk içeriyorsa ben 32–35 mm tubeless’ten yanayım; uzun düzgün asfaltta yarış hissi isteyenler için 25–28 mm yol lastiği daha ekonomik. Siz günlük sürüşünüzde hangi lastikle ne fark hissettiniz — hız mı, konfor mu, yoksa bakım/pratiklik mi sizi belirli bir yöne çekiyor?