- Tepki
- 0
- Ödül
- 6
Geçen hafta seleyi hafifletince fark ettim — aslında küçük değişikliklerin bile bisiklette farklı hissettirdiğini. Ben de yeni yeni takılıyorum, 25-30 yaşındayım, şehir içi işe gidip gelmeye başlayınca bisikletle tanıştım. Seleyi daha hafif bir modelle değiştirdim; fabrikanın verdiği rahatlıktan biraz ödün verdim ama bisikletin genel hissi değişti. Ben de tam emin değilim ama dur-kalklarda ve küçük rampalarda bir nebze daha az efor gerektirdiğini hissettim.
Kısaca gözlemlerimi paylaşayım: 1 kg toplam ağırlık azaltımı büyük resimde yarıyor ama nereden çıkardığınız daha önemli. Dönen kütle (jant + lastik + dişli/hafif pedallar) hafiflediğinde ivmelenme ve frenlemede hissedilir fark oluyor; sabit hızda düz yolda 1 kg eksilmesi çok büyük fark yaratmayabilir. Şehirde sık dur-kalk yapıyorsanız küçük hafiflemeler bile daha belirgin. Acaba, bazen sadece psikolojik de oluyor mu diye düşünmüyor değilim.
Gram/maliyet oranına odaklanmak istiyorum çünkü bütçe sınırlı. Benim denediğim ve forumda okuduğum pratik yaklaşım şu:
Tecrübelilerin fikri ne? Sizce 1 kg hafifletmek (ve bunu hangi parçalardan yapmak) günlük şehir sürüşünde gerçekten değer mi, yoksa paramı daha farklı bir şeye mi yatırmalıyım (ör. daha iyi lastik, bakım, ergonomi)? Ben de tam emin değilim ama deneyimlerinizi duymak isterim.
Kısaca gözlemlerimi paylaşayım: 1 kg toplam ağırlık azaltımı büyük resimde yarıyor ama nereden çıkardığınız daha önemli. Dönen kütle (jant + lastik + dişli/hafif pedallar) hafiflediğinde ivmelenme ve frenlemede hissedilir fark oluyor; sabit hızda düz yolda 1 kg eksilmesi çok büyük fark yaratmayabilir. Şehirde sık dur-kalk yapıyorsanız küçük hafiflemeler bile daha belirgin. Acaba, bazen sadece psikolojik de oluyor mu diye düşünmüyor değilim.
Gram/maliyet oranına odaklanmak istiyorum çünkü bütçe sınırlı. Benim denediğim ve forumda okuduğum pratik yaklaşım şu:
- Uygun maliyet, iyi etki: lastik + iç lastik değişimi (az bir gram ama dönme kütlesine etki eder), hafif sele kılıfı veya sele değişimi.
- Orta getirisi: pedallar, gidon aksesuarları, şişe kafesi çıkarma — toplamda birkaç yüz gram kazanabilirsiniz.
- Pahalı ama etkili: hafif tekerlek setleri (dönen kütle), kaset/dişli hafifletmeleri — gram başına maliyet yüksek ama hissedilen yararı büyük.
Tecrübelilerin fikri ne? Sizce 1 kg hafifletmek (ve bunu hangi parçalardan yapmak) günlük şehir sürüşünde gerçekten değer mi, yoksa paramı daha farklı bir şeye mi yatırmalıyım (ör. daha iyi lastik, bakım, ergonomi)? Ben de tam emin değilim ama deneyimlerinizi duymak isterim.