14 Eylül 2026 — Yıllardır hidrolik disklerle uğraşıyorum; doğru bakımla sizi yokuşun ortasında bırakmazlar ama şımartmayın.
Kısa giriş
Hidrolik diskler bir yıllık kullanımda çoğunlukla aynı duruş gücünü ve iyi modülasyonu korur, ama “tak-çalıştır” değil: ısı, kir, pad seçimi ve hidrolik sıvı zamanla performansı etkiler. Evde yapabileceğiniz kontroller ve doğru torklarla büyük sorunların önüne geçersiniz. Servise gitme, kendin yapabilirsin — ama kritik torkları ve sıvı tipini atlamayın.
Yıllık bakım kontrol listesi (adım adım)
- Gözle kontrol: Pad kalınlığı < 1.5 mm ise değiştirin. Rotor kalınlığı üretici değerinin altındaysa (çoğunlukla ~1.5 mm) rotor değişmeli.
- Temizlik: Rotoru izopropil alkollü bezle temizleyin, pedleri yağla kontamine ettiyseniz değiştirmek en güvenli yol. Yağlı pedleri zımpara geçici çözümdür ama çoğu zaman işe yaramaz.
- Kaliper hizalaması: Önce kola somununu gevşet, fren kolunu çekip kaliper vidalarını 6–8 Nm civarında eş zamanlı sıkıştır. (Çoğu M5/M6 cıvata için 6–8 Nm uygundur; üreticiyi kontrol et.)
- Rotor vidaları / centerlock: 6-bolt rotor vidaları ~4–6 Nm, centerlock göbek kilit somunu üretici değeri civarında (pek çok sistem için ~40 Nm) — kesin değeri her zaman şemadan kontrol et.
- Torkler ve kelepçe: Koldaki kelepçe civataları 4–6 Nm, adaptör vidaları 8–12 Nm aralığında olabilir. Tork anahtarı kullanın.
- Fren sıvısı: Sisteminiz Shimano/Magura ise mineral yağ, SRAM ise DOT 4/5.1. Asla karıştırmayın. Senede bir veya fren “yumuşadıysa” derhal temizleyin/bleed yapın.
- Gerekli aletler: Tork anahtarı + uygun bitler (Torx/Hex), bleed kit (şırınga, boru, barb), fren bloku, izopropil alkol, nitril eldiven.
Gerçekçi artılar / eksiler
- Artılar: Güçlü, tekrarlanabilir duruş, iyi modülasyon, pedlerin kendini ayarlaması sayesinde kısa süreli kullanım rahat. Ani yağmur/mud koşullarında diskler kampana frenlere göre genelde daha iyi.
- Eksiler: Ağırlık, hassasiyet (kir ve yağlanma performansı çabucak bozar), uzun inişlerde ısıya bağlı fade riski. Kaçak veya yanlış sıvı karışımı ciddi sorun getirir. Ayrıca sahada yapılan basit tamirler kampana kadar kolay değildir — bleeding bilgi ve ekipman ister.
Kapanış ve tartışma sorusu
Senin yıllık rutinin nedir? Hangi pad/rotor kombinasyonu 1 yıllık kullanımda en az sorun çıkardı? Bleed aralığını nasıl belirliyorsun — kilometre mi, yıl mı, yoksa his mi? Paylaşalım, hatalardan öğreniriz.