[TITLE]Disk frende sürekli cızırtı: rotor, balata ve kaliper hizasını 6 adımda giderme[/TITLE]
[KISA]Neden önemli:[/KISA]
Cızırtı hem güvenliği hem de sürüş keyfini bozar. Ses genellikle rotor-palet (balata) temasından, kaliperin yanlış hizalanmasından veya kir/bulaşmadan gelir. Aşağıda evde, doğru aletlerle ve adım adım nasıl düzelteceğini anlatıyorum — servise gitmeye gerek yok, ama sınırı aşan hidrolik sorunlarda profesyonel bakıma gönder.
[GEREKLİ ARAÇ/ÜRÜN]
[YAYGIN HATA + KAÇINMA]
[KAPANIŞ]Sorun devam ederse hidrolik hava yapma veya rotor değişimi düşün; ama çoğunu bu 6 adımla çözersin.
| Tarih: 3 Haziran 2026 |
[KISA]Neden önemli:[/KISA]
Cızırtı hem güvenliği hem de sürüş keyfini bozar. Ses genellikle rotor-palet (balata) temasından, kaliperin yanlış hizalanmasından veya kir/bulaşmadan gelir. Aşağıda evde, doğru aletlerle ve adım adım nasıl düzelteceğini anlatıyorum — servise gitmeye gerek yok, ama sınırı aşan hidrolik sorunlarda profesyonel bakıma gönder.
- 1) Hazırlık ve inceleme — Bisikleti sabitle (stand veya ters çevir). Tekerleği yerinde bırak; ses çoğunlukla tekerlek takılıyken anlaşılır. Rotorda çarpma, keskin bozukluk, yağ lekesi varsa not al. Fren kolunu birkaç kez çekerek balata pozisyonunu gözle.
- 2) Temizlik — Nitril eldiven geçir. Rotor ve balataları %90+ izopropil alkol (IPA) veya yağsız fren temizleyici ile sil; balataları rotor yüzeyinden uzak tut. Kesinlikle yağ, vazelin veya WD-40 rotor/balata temasına izin verme.
- 3) Rotor kontrolu ve düzeltme — Tekerleği çevir, rotorun hangi noktada sürtüklediğini not et. Hafif eğrilikler için rotor düzeltme aleti veya ince pense ile 1-2 mm’lik küçük düzeltmeler yap. Çok büyük bozukluk varsa rotor değişimi düşün.
- 4) Kaliper hizalama (klasik yöntem) — Kaliper montaj vidalarını biraz gevşet (yalnızca 1-2 tur). Fren kolunu sıkıca çek ve tut (veya bir lastik bant/klemp ile sabitle). Kaliperi vidaları sıkarken kaliperi merkeze oturtarak sık — ardından montaj vidalarını üretici torkunda sık.
- 5) Vidalama torkları ve kontrol — Rotor vida: 6–8 Nm. Centerlock lockring: ~40 Nm (üreticiye bak). Kaliper montaj vidaları: 8–12 Nm. Göbek/through-axle: 10–15 Nm. Pad pin/retainer: 2–3 Nm. Tork anahtarıyla uygula; fazla sıkma deformasyona neden olur.
- 6) Test et ve ince ayar — Tekerleği çevir, yüksek noktayı tekrar kontrol et. Cızırtı devam ediyorsa balataları çıkarıp rotorun temizliğini tekrar yap, kontamine olmuş balata varsa değiştir (organik vs sinterli: performans/fren tozu farklı). Freni birkaç kısa baskıyla yatıştır.
[GEREKLİ ARAÇ/ÜRÜN]
- İzopropil alkol (%90+), nitril eldiven, tork anahtarı (0–25 Nm aralıklı), 3/4/5/6 mm Allen, T25 Torx, rotor düzeltme aleti veya pense, temiz bez, ince anti-seize (vida dişleri için, rotor yüzeyine değdirmeyin).
- Balata seçenekleri: organik (daha sessiz, daha hızlı ısınma), sinter (uzun ömür, daha sert). Marka önerisi yapmak istemem ama her tip için alternatif sağlayın.
[YAYGIN HATA + KAÇINMA]
- Hata: Rotor/balata üzerine yağ bulaştırmak (cihaz, el, yağ). -> Eldiven ve temiz bez kullan, parmaklarla rotor temasından kaçın.
- Hata: Vidaları aşırı sıkmak veya tork kullanmamak. -> Tork anahtarı kullan.
- Hata: Kaliperi sıkmadan freni çekmemek (kaliper yanlış konumda sabitlenir). -> Fren kolunu çekip sabitle, sonra vidaları sık.
Ben 20+ yıldır atölyedeyim; küçük seslerin çoğu bu adımla kaybolur. Sabırlı ol, kir-uçuşak temiz olsun, torkla bitir—kendin yapabilirsin.
[KAPANIŞ]Sorun devam ederse hidrolik hava yapma veya rotor değişimi düşün; ama çoğunu bu 6 adımla çözersin.