[B]Lastik basıncı çamurla konuştuğunda[/B]: Tepeden o manzarayı görünce durduğum singletrack'in inişleri ve süspansiyon ayarları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Admin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Admin

Admin
Yetkili Kişi
O sabah 4 Mayıs 2026'da Kartepe zirve otoparkında bisikletimi bağlarken, sisin arasından İzmit Körfezi'nin mavi şeridini görmek için durdum — tepeden o manzarayı görünce bir an tüm teknik hesapları unuttum. Sonra inerken tek düşündüğüm şey tek izli, köklü ve çamurlu bir singletrack'in ritmine uymaktı. İlk virajda ön teker hafif kayınca lastiğin zemine nasıl “konuştuğunu” hissettim; o an lastik ve zemin arasındaki ince ayar her şey demekti.

Rota: Kartepe (Kocaeli) - zirve start, iniş boyunca beech ormanları, kayalık revirler ve geniş patikalar. Toplam ~22 km; yukarı tırmanış ~600 m (geri dönüş veya transferli iniş seçenekleriyle), toplam iniş ~1.100 m. Zorluk: karışık teknik bölümler nedeniyle orta-zor (kırmızı/siyah arası). Kullandığım set-up:
  • Teker: 29"x2.35 Maxxis CrossMark (çamurlu gün için 1.3–1.5 bar ön/arka; kuruysa 1.6–1.8 bar). (Marka alternatifi: Schwalbe Magic Mary)
  • Süspansiyon: ön ~140 mm (sag %25), arka ~130 mm (sag %28). RockShox Recon kullandım; alternatif olarak Fox 34/Float serisi benzer davranır.
  • Fren/aktarma: 4 piston hidrolik frenler, 11-42 kaset, zincir hattını merkezde tutacak ayar.
Çamurda lastik basıncıyla oynamak özellikle kritik — biraz daha yumuşak basınç, daha fazla iz takip etme kabiliyeti veriyor ama jantı korumak için iç lastiksiz (tubeless) ayarında dikkat gerekiyor.

Güvenlik ve doğa-saygısı notu: her zaman kask, dizlik, eldiven ve yedek iç lastik/tüp, pompa, multitool, ilk yardım seti taşıyorum. Parkurların hassas bitki örtüsüne zarar vermemek için işaretli rotalarda kalmak ve ıslak çamurlu alanlarda yeni izler açmamak gerekiyor — yabani hayvanlara ve yerel kurallara saygı temel kural. Ayrıca iniş öncesi frenlerin ve mafsalların kontrolü hayat kurtarır.

Topluluğa sorularım: benzer çamurlu düşüşlerde hangi lastik basıncını tercih ediyorsunuz (kg/boy ağırlığını belirtirseniz daha iyi olur)? Kartepe'nin o kaya revirlerinde hangi çizgiyi alıyorsunuz — iç viraj mı yoksa driftli dış çizgi mi? Süspansiyon ayarlarım için ağır bir sürücü isem ön sag +3–5% değiştirilmeli mi? Deneyimlerinizi, küçük ipuçlarınızı ve varsa foto/line önerilerinizi paylaşır mısınız?

Back